Min filosofi

DSCN8700

Porlande vatten – naturliga värden

Modern livsstil i skön miljö. Ja, så enkelt kan man beskriva Sunda Rum. Mänskligheten står inför gigantiska utmaningar, klimatförändringar, arter som försvinner i snabbare takt än någonsin, linjära ekonomier som har svårt att ställa om till kretslopp o.s.v., o.s.v. Det är lätt att känna sig maktlös och tänka vad spelar det för roll vad jag gör. Men det spelar roll vad du och jag gör.

Jag har alltid tänkt att förändringen börjar hos en själv och vad jag gör inspirerar andra. Vi är alla barn av vår tid. Att leva resurssnålt är inte det enklaste. Hela vår västerländska livsstil är väldigt resurskrävande. Få av oss skulle vilja backa i tiden och avsäga sig alla bekvämligheter som vi är vana med. För mig började förändringen i det lilla, när jag tog till mig Nils Åkerstedts metoder att odla med gräsklipp som näring. Jag satte potatis i gräsmattan och påbörjade omformningen av trädgården från gräsmatta till ett kretsloppssystem för matproduktion, permakultur heter det visst med ett modernt begrepp. Det var mitt sätt att hantera klimatångesten.

Några år senare tog det fart. Jag hade kört in i en återvändsgränd, satsat allt på jobbet som IT-chef, fått ett allt tystare äktenskap och var en icke mentalt närvarande mamma till vårt barn som då satte ord på tillståndet – oinvetande.  Förändringarna kom på alla plan. Jag tog plats hemma, började visionera på jobbet och stakade ut en egen riktning. Efter en turbulent tid stod budskapet klart. Förädla svensk skog och samtidigt rädda regnskogen – en djärv vision och en vild satsning.   

Nu, 10 år senare, har visionen lett fram till att ekskogar faktiskt har räddats. Jag själv har slipats av lite, blivit lite rundare och tonat ner ambitionen som nu är: förädla svensk skog, skapa sunda rum och samtidigt jobba för att bevara den biologiska mångfalden. Med Zwahlenska miljömetoden Generation xWoodline har svensk furu förädlats till ek och skapat sunda rum. Bland de första referenserna finns en kyrka i Göteborg, hotellrum i Emmaboda, butiksinredning i Vissefjärda och flera privata hem bl.a. i Stockholms Skärgård och Trondheim.

En idé, en vision, en verklighet