Rädda ekarna

20180215_130525

Det var precis det Svenska kyrkan gjorde när de beställde ett akustiktak med ådringsmålad ek istället för äkta ek. I hela församlingscentret finns akustiktak av äkta svenskt trä, men det är inte ek, utan furu som ser ut som ek.  Endast de som är vet om hemligheten ser skillnaden.

Genom sitt kloka val har Svenska kyrkan sparat de ekar som annars hade behövts huggas ner och ersatt de med vanlig svensk furu som det finns mycket av. Att bygga i trä är bra på många sätt. Trä binder koldioxid under hela byggnadens livstid, trä i byggnader ger också sunda rum och trämaterial är en kolsänka till skillnad från andra byggmaterial.

Men att använda äkta ek i taket och i lister är onödigt. Ekvirket ska användas där man har behov av ekens hårdhet och beständighet, inte i taket och på väggen.

Att tillverka inredningar av furueken har också andra fördelar. Akustikplattorna blir betydligt lättare, eftersom densiteten för furu är 470 kg/m3 jämfört med ekens 670 kg/m3. Priset blir också lägre eftersom konstruktionen baseras på ett billigare träslag.

Vill du se fler bilder från referens Lindome  eller på Sunda Rums hemsida?