Vågade mönster

20170531_184915

Gamla rum är sunda rum. Man kunde verkligen ta ut svängarna förr. Gillade man en tapet, tapetserade man med den. Efter något år tapetserade man om. Jag tror inte man var så osäker i sin smak. Gillade man ett mönster så var det bra – man behövde nog inte läsa inredningstidningar, bloggar och titta på fixar-tv för att veta vad man skulle välja. Och mönstrade tapeter fanns det att välja bland. För 100 år sedan var utbudet av tapeter enormt och konkurrensen knivskarp mellan tillverkare. De svenska tapetfabrikerna konkurrerade friskt med alla engelska, tyska och franska tapettillverkare. I Sverige fanns Kalmar tapetfabrik, Norrköpings tapetfabrik, Kåbergs tapetfabrik, Göteborgs tapetfabrik, Dahlanders tapetfabrik, Emmaboda tapetfabrik, Anton Ljungqvist tapetfabrik, Nässjö tapetfabrik, Borås tapetfabrik, Nordiska tapetfabriken, Stockholms nya tapetfabrik m.fl. I England gick 31 fabriker ihop till ett mastodontföretag Wall Paper Manufactures Limited.

När man ser alla tapetskikten på väggarna i Undantagsstugan i vår släktgård Backabo kan man undra över hur många mönster min farmors mormor Helena hade att välja bland när det var dags att tapetsera om och hur ofta hon tapetserade om. Undrar vad hon skulle hade tyckt om vår tids avskalade enformiga inredningsideal? Skulle varit roligt att höra Helena uttala sig om stilen ”vitt och fräscht”,  hon som senast levde i Undantagsstugan.