Eva Zwahlen

Dekorationspanel

Dekorationspanel mönster Anita. Privat hem Vaxholm.

Det andra rummet med dekorationspanel håller på väg att bli verklighet. Det borde vara den mest naturliga sak i världen och gjort för länge sedan. För människor som levde på 1700-talet skulle det här inte vara något konstigt, inte heller för de som levde på 1800-talet. Tänk på alla stänkmålade timmerväggar i torp och stugor och dekorationsmålningar i tak i herrgårdar och slott. Sen runt 1930 hände något. Det blev fult att dekorera. Allt skulle vara funktionellt. Vi lärde oss att tycka om det funktionella, strikta, raka, det som passar för industriell tillverkning. Och så har det förblivit. Pendeln fulla utslag är när inredningen målas helt vit på helt släta ytor. Och där har vi hamnat. Men, ärligt talat vem trivs där?

Första rummet är sjöstugan på Solö och mönstret fick heta just Solö. Andra rummet är familjens sommarhus på Skarpö och mönstret heter Anita efter min mamma.