Eva Zwahlen

Solö – designad träpanel

20160731_142005

En bild säger mer än tusen ord. Nu pryder den första designade träpanel sin plats i en gammal sjöstuga på Solö i Roslagen. Boasering med mönstrad träpanel. Trivsam känsla med naturliga material. Modern design och samtidigt tradition. Och en helt ny konstnärlig teknik. Klart man vill ta ut svängarna. Vad klarar tryckpressen av? Hur samverkar mönstret på träådringen? Vad händer med granens kvistar, tillför de ett estetiskt värde till slutresultatet? Hur gör man mönster för ett långsmalt material?

Jag tog min inspiration från snickarglädje och verandaräcken. Vid tryckning är inte formerna begränsade till vad som går att såga fram. Mönstren går att utveckla. Går det att få ett djup i mönstret? Negativa och positiva former? Speglingar, upprepningar och vandrande former? Jag viker papper och klipper, ritar och provar, skannar in och datorbehandlar. Ett mönster växer fram. Det blev Solö, ett mönster till min barndomsvän Barbro och hennes kära familj.