Eva Zwahlen

Inredningsprojekt Sjöstugan

DSCF7832

Duvblått och gräddvitt, sjöstuga i Roslagen, min barndomsväns sommarställe, mitt första inredningsprojekt för gravyrtryckt trä med egen design. Hur får man ihop detta? Processen har redan börjat. Fabriken för tillverkning är klar, jag har testat tekniken och den fungerar, leverantören av kvalitetsvirke har jag utsett och en mönsteridé finns. Nu ska första färgvalet göras. Två färger ska kombineras och blandas i ett mönster. Därför har jag gjort i ordning ett stort antal färgförslag. Många färger som varken slår mot grönt eller rött utan bara vandrar i valör, sedan färger från lila, över blått till blågrönt. Det vita färgen blandas med kulören i virket och olika gräddvita nyanser kommer fram. Några grå prover finns där också.

Ju mer man jobbar med färg desto mer förstår man att färgvalet inte får hastas fram. Vi människor är både lika och olika när det gäller hur vi påverkas av färg. Min erfarenhet är att vi upplever färg ganska lika, men förhåller oss till färg på otroligt många olika sätt. En sak är i alla fall säker, färgvalet har avgörande betydelse för slutresultatet. Spännande att se vilka färger min vän väljer.